Sirküler

Sirküler No: 2021/200


Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No: 2)

Yerli üretimde girdi olarak kullanılabilecek eşyanın  serbest dolaşıma giriş ve dahilde işleme rejimi kapsamında  rejime giriş işlemlerinin Türkiye Gümrük Bölgesine gelişinden önce başlanabilmesine ilişkin Varış Öncesi Gümrük İşlemleri Tebliği (Seri No: 1)'de bazı değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan değişikliğe göre; 15.05.2021 tarihinden itibaren  havayoluyla gelen eşya için de varış öncesi gümrükleme işlemi yapılabilecektir.

Varış öncesi gümrük işlemi yaptırmak için başvuracak firmaların en az üç yıldır faaliyette bulunması şartı getirilmiştir.

İzin sahibi tarafından izin süresinin uzatılmasının talep edilmesi halinde iznin sona erdiği yılın Kasım ayı içerisinde gerekli belge ve bilgilerle birlikte şirket merkezinin bulunduğu ilin bağlı olduğu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne süre uzatım başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahipleri, sertifika geçerlilik süresince Tebliğ hükümlerinden yararlandırılacaktır.

Ayrıca, Tebliğ'e iznin hangi hallerde iptal edileceğine ilişkin hükümler eklenmiştir.

Havayolu taşımacılığında vergilerin ödenmesi veya teminata bağlanması varış bildiriminden sonra da gerçekleştirilebilecektir.

Beyanın kontrolü tamamlanmış ve serbest dolaşıma giriş rejiminde kapanmış, dahilde işleme rejiminde kapatılabilir statüye gelen beyannameye ilişkin olarak;

a) Denizyolu konteyner taşımacılığında eşyanın bulunduğu konteynerlerin,

b) Havayolu taşımacılığında ise eşya veya eşyanın bulunduğu kapların,

saha ve geçici depolama yeri çıkışı yapılacaktır.

Tebliğde yapılan tüm değişiklikler 15 Mayıs 2020'de yürürlüğe girecektir.

Konuya ilişkin Tebliğ bugünkü resmi gazetenin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210415-8.htm linkinde yayımlanmıştır.

Varış Öncesi Gümrük İşlemleri Kılavuzu ve Eşya Listesi Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesindeki https://ticaret.gov.tr/duyurular/varis-oncesi-gumruk-islemleri-kilavuzu-ve-esya-listesi linkinde yer almaktadır.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com