Sirküler

Sirküler No: 2021/209


Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/32)

 

Ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler mevzuatı uyarınca yapılan denetim, uygunluk ve izin işlemlerinin Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) aracılığıyla yerine getirilmesi halinde, bu işlemlere konu olacak firmaların elektronik ortamda tanımlanmasına ve firmalar adına işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesine dair usul ve esasları belirleyen 2011/53 sayılı Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

Tebliğin 6ıncı maddesinin 3 üncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “…Bu durumda, TAREKS taahhütnamesi yetkilendirilecek her bir kişi için ayrı düzenlenir...” İfadesi yürürlükten kaldırılarak birden fazla kişinin aynı taahhütnamede yetkilendirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Tebliğde yer alan Ekonomi Bakanlığı Ticaret Bakanlığı olarak; Ekonomi Bakanı da Ticaret Bakanı olarak değiştirilmiş; Grup Başkanlıkları tanımı yürürlükten kaldırılmış, denetim birimi tanımı eklenmiş ve tebliğde yer alan ibareler buna göre düzenlenmiştir.

Ayrıca, TAREKS e beyan edilen bilgilerin doğru, eksiksiz ve zamanında girilmesinden kullanıcı ile firmanın müştereken sorumlu olduğuna dair fıkra eklenmiş; firma tanımlamasında imza sirküleri yerine sicil tasdiknamesi geçerli olacak şekilde düzenleme yapılmıştır.

İlgili tebliğ değişikliği 20 Nisan 2021 Tarihli ve 31460 Sayılı Resmi Gazetenin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210420-4.htm linkinde yayımlanmıştır.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com