Sirküler

Sirküler No: 2021/232


AB'ye Kompozit Ürün İhracatı

 

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan 04.03.2019 tarihli ve 2019/625/EC sayılı Yönetmelik doğrultusunda, Avrupa Birliği (AB)' ne kompozit ürün ithalatına ilişkin ilave düzenlemeler getirilmiştir.

Yönetmeliğin 21 Nisan 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 12.-14. maddeleri gereğince AB'ye giriş gereklilikleri açısından kompozit ürünler, içeriklerinde yer alan hayvansal orijinli ürün yüzdesine bakılmaksızın 3 kategoride sınıflandırılıyor. Ürün kategorisine göre sevkiyatlara eşlik edecek belgelerde farklılıklar mevcut olduğu belirtilmiştir.

1. Kategori; raf stabil olmayan (non shelf-stable) (Oda sıcaklığında kalamayan) kompozit ürünler

2. Kategori; raf stabil (shelf-stable) (Oda sıcaklığında kalabilen) ve et ürünü (jelatin, kollajen, yüksek rafine ürünler hariç) içeren kompozit ürünler

3. Kategori; raf stabil (shelf-stable) (Oda sıcaklığında kalabilen) ve et ürünü (jelatin, kollajen, yüksek rafine ürünler hariç) içermeyen kompozit ürünler

Yazıda devamla, bu kapsamda yukarıda belirtilen birinci ve ikinci kategorideki ürünler için 2020/2235/EC sayılı AB yönetmeliği (Bölüm 50) kapsamında 21 Nisan itibariyle yürürlüğe giren veteriner sağlık sertifikası; üçüncü kategorideki ürünler için ise ithalatçı işletmenin sorumlusu tarafından imzalanacak "özel beyan" talep edildiği belirtilmiştir.

Alınan yazıya devamla, AB tarafından üçüncü kategorideki kompozit ürünlerin ithalatına veteriner sağlık sertifikası aramayacak olsa da bu kategoride yer alan bazı kompozit ürünlerin AB'ye girişte veteriner kontrollerine tabi olduğu belirtilmiştir. Ancak 2021/899/EU sayılı AB yönetmeliğinde listelenen kompozit ürünlerin AB'ye giriş kapısındaki veteriner kontrolleri kapsamından çıkarıldığı, bu sevkiyatların kontrollerinin AB sınırları içinde yapılabileceği (varış yeri, ithalaçı işletme antreposu, serbest dolaşıma giriş öncesi noktada) belirtilmiştir.

Yazıda devamla, söz konusu uygulamaya ilişkin AB komisyonu tarafından yayınlanan ve ekte yer alan tabloda belirtildiği üzere mevzuat değişikliği öncesinde Ülkemizden AB'ye ihracatta Bakanlığımızca Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenen bazı ürünler için (A grubunda yer alan ve raf stabil olmakla birlikte % 50'den fazla et ürünü dışında işlenmiş hayvansal orijinli ürün içeren kompozit ürünler için) AB Komisyonu tarafından 21 Ağustos itibariyle "özel beyan" formu talep edildiği belirtilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, AB tarafından “özel beyan” talep edilen bu ürünler ulusal mevzuatımız gereği veteriner kontrolüne tabi olduğundan ihraç edildikten sonra geri dönen ürün olması durumunda ülkemize girişte sağlık sertifikası ibraz edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle yaşanması muhtemel olumsuzlukların önlenmesi ve sağlık sertifikası şartının sağlanması amacıyla ihracatçı firmaların ihracat öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak sağlık sertifikası talep etmeleri durumunda bu ürünler için veteriner sağlık sertifikası düzenlenebileceği ifade edilmektedir.

Konuya ilişkin OAİB Duyurusu http://www.oaib.gov.tr/tr/bulten-2021-4398.html linkinde yayımlanmıştır.

 


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com