Sirküler

Sirküler No: 2021/263


“CE” İşareti Yönetmeliği (Karar Sayısı: 4021)

 

Ürüne “CE” işaretinin konulmasına ve bu işaretin kullanılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen “CE” İşareti Yönetmeliği (Karar Sayısı: 4021) 27 Mayıs 2021 Tarihli ve 31493 Sayılı Resmi Gazete yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik CE işareti açısından imalatçı , ithalatçı ve dağıtıcıların yükümlülüklerini ve CE işaretinin usul ve esaslarını düzenlemektedir.

Ürünü, imal ederek veya ürünün tasarımını veya imalatını yaptırarak kendi isim veya ticari markası ile piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişi “İmalatçı” olarak,

Ürünü, ithal ederek piyasaya arz eden Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişi de “İthalatçı” olarak tanımlanmıştır.

İmalatçının;

a) İlgili teknik düzenlemenin gerektirdiği teknik dosyayı tanzim etmekle,
b) Uygunluk değerlendirme işlemlerini yapmak ve/veya yaptırmakla,
c) AB uygunluk beyanını veya uygunluğu gösteren diğer belgeleri düzenlemekle,
ç) "CE" işaretini ürüne koymakla,d) Teknik dosya ile AB uygunluk beyanını, ilgili teknik düzenlemede belirtilen süre boyunca, süre belirtilmediği hallerde ürünün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl süreyle muhafaza etmek ve talep edilmesi halinde yetkili kuruluşa Türkçe veya yetkili kuruluşun kabul edeceği bir dilde sunmakla, yükümlü olduğu,

İthalatçının da;

(1) İthalatçı, ilgili teknik düzenlemede belirlenen diğer yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla;

a) İmalatçının  yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğunu teyit etmekle,

b) Ürünün "CE" işaretini taşıdığını ve ürüne gerekli belgelerin eşlik ettiğini teyit etmekle,

c) AB uygunluk beyanının bir örneğini teknik düzenlemede belirtilen süre boyunca, süre belirtilmediği hallerde ürünü piyasaya arz ettiği tarihten itibaren on yıl süreyle Türkçe veya yetkili kuruluşun kabul edeceği bir dilde yetkili kuruluşa sunmak üzere bulundurmakla,

ç) Yetkili kuruluşun talep etmesi halinde, teknik dosyanın bir örneğini teknik düzenlemede belirtilen süre boyunca, süre belirtilmediği hallerde ürünü piyasaya arz ettiği tarihten itibaren on yıl süreyle Türkçe veya yetkili kuruluşun kabul edeceği bir dilde yetkili kuruluşa sağlamakla yükümlü olduğu belirlenmiştir.

Yönetmeliğin EK:1’inde yer alan “CE” işaretinin belirtilen şekle uygun olarak “CE” harflaerinden oluşacağı ve çizimdeki oranlara uyularak küçültülmesi veya büyütülmesi dışında işaretin tasarımı değiştirilemeyecektir.

İlgili teknik düzenlemelerin gerektirdiği durumlarda "CE"işareti görme engellilerce de okunabilecek şekilde konulacaktır.

AB uygunluk beyanı, ilgili teknik düzenlemede öngörülmesi halinde, ürünün teknik düzenlemenin gereklerine uygun olduğunu bildirmek üzere imalatçı ya da yetkili temsilcisi tarafından düzenlenecektir.

16/12/2011 tarihli ve 2011/2588 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "CE" İşareti Yönetmeliği ise yürürlükten kaldırılmıştır.

Konuya ilişkin “CE” İşareti Yönetmeliği (Karar Sayısı: 4021) https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/05/20210527-2.pdf linkinde yayımlanmıştır.



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com