Sirküler

Sirküler No: 2021/293


Döner Sermaye Yeni Tahsilat Sistemi

 

Ticaret Bakanlığı döner sermaye faaliyetleri kapsamında tahsil edilen TAREKS ücreti, Gümrük Beyannamesi/e-Beyanname/e-KTF/Belge/Mühür ücretleri ile Laboratuvar Tahlil Ücreti (Bağlayıcı Tarife Bilgisi ve ikinci tahlil başvuruları dahil) tahsilatları için yeni bir altyapıya geçilmesi çalışmalarının tamamlandığı ve  14 Haziran 2021 itibarıyla uygulamaya başlanacak olan yeni yapıda, tahsilatların tamamı kurumsal tahsilat yoluyla yapılacağı bildirilerek kullanım kılavuzları iletilmiştir.

Buna göre;

- TAREKS ücreti, Gümrük Beyannamesi/e-Beyanname/e-KTF/Belge/Mühür ücretleri ile Bağlayıcı Tarife Bilgisi ve ikinci tahlil ücretleri için yükümlüler tarafından https://dst.ticaret.gov.tr  üzerinden tahakkuk oluşturulacak ve bu tahakkuk numarasıyla,

- Bağlayıcı Tarife Bilgisi dışında kalan normal laboratuvar tahlil ücretlerinde ise ilgili muayene memuru tarafından LARA sistemi üzerinden tahakkuk oluşturulacak ve yükümlülerce ister bu tahakkuk numarasıyla isterlerse de beyanname numarasıyla,  bahse konu ücretleri 3 kamu bankasında bulunan kurum ödemeleri/kamu tahsilatları v.b. adlar altında yer alan "TASİŞ-Döner Sermaye Tahsilat" kurumsal tahsilat hesabına yatırılabilecektir.

Ayrıca, ilgili duyuruların Bakanlık/ Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü kurumsal web sayfasında yer almakta olup, hazırlanan yardım dökümanlarına https://dst.ticaret.gov.tr  adresinden de ulaşılması mümkün bulunmakta olduğu, adı geçen Bankalarla gerekli entegrasyon işlemleri için mevcut tahsilat yapısına 12 Haziran itibariyle bloke konulması gündemde olduğundan, işlemlerde aksamaya mahal verilmemesi amacıyla ilgililerce planlamaların bu tarihler/değişiklikler göz önünde bulundurularak yapılması önem arz ettiği bildirilmektedir.

Konuya ilişkin Duyuru ve kılavuzlara https://risk.ticaret.gov.tr/duyurular/doner-sermaye-tahsilatlarina-iliskin-duyuru linkinden ulaşılabilmektedir.

Kaynak: Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü 28.05.2021 / 64251953 tarih, sayılı yazısı aşağıya çıkarılmıştır.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü

Sayı     :E-73773257-840-

Konu   :Yeni Tahsilat Sistemi

 

28.05.2021 / 64251953

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlığımız döner sermaye faaliyetleri kapsamında Laboratuvar Tahlil Ücreti ve Gümrük Beyannamesi/e-Beyanname/e-KTF/Belge/Mühür Ücretleri tahsilatları 3 kamu bankasıyla (Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank) yapılan protokoller çerçevesinde kurumsal tahsilat yoluyla, TAREKS ücretleri ise Halkbank ve Vakıfbank’ta açılmış hesaplar üzerinden tahsil edilmektedir.

Gerek ilgili birimlerden gelen talepler ve gerekse sistemlerde/programlarda (LARA, TAREKS vb.) yapılan geliştirme ve güncellemeler sonucunda Bakanlığımız döner sermaye faaliyetleri kapsamında tahsil edilen TAREKS ücreti, Gümrük Beyannamesi/e-Beyanname/e-KTF/Belge/Mühür ücretleri ile Laboratuvar Tahlil Ücreti (Bağlayıcı Tarife Bilgisi ve ikinci tahlil başvuruları dahil) tahsilatları için yeni bir altyapıya geçilmesi çalışmaları tamamlanmıştır.

14 Haziran 2021 itibarıyla uygulamaya başlanacak olan yeni yapıda, tahsilatların tamamı kurumsal tahsilat yoluyla yapılacak olup;

- TAREKS ücreti, Gümrük Beyannamesi/e-Beyanname/e-KTF/Belge/Mühür ücretleri ile Bağlayıcı Tarife Bilgisi ve ikinci tahlil ücretleri için yükümlüler tarafından https://dst.ticaret.gov.tr üzerinden tahakkuk oluşturulacak ve bu tahakkuk numarasıyla,

- Bağlayıcı Tarife Bilgisi dışında kalan normal laboratuvar tahlil ücretlerinde ise ilgili muayene memuru tarafından LARA sistemi üzerinden tahakkuk oluşturulacak ve yükümlülerce ister bu tahakkuk numarasıyla isterlerse de beyanname numarasıyla,

bahse konu ücretleri 3 kamu bankasında bulunan kurum ödemeleri/kamu tahsilatları v.b. adlar altında yer alan "TASİŞ-Döner Sermaye Tahsilat" kurumsal tahsilat hesabına yatırılabilecektir.

Konuyla ilgili duyurular Bakanlığımız/Genel Müdürlüğümüz kurumsal web sayfasında yer almakta olup, hazırlanan yardım dökümanları da ekte gönderilmektedir. Mezkur dökümanlara https://dst.ticaret.gov.tr adresinden de ulaşılması mümkün bulunmakta olup konunun uygun vasıtalarla ilgililere/personele duyurulması gerekmektedir.

Diğer taraftan, adı geçen Bankalarla gerekli entegrasyon işlemleri için mevcut tahsilat yapısına 12 Haziran itibariyle bloke konulması gündemde olduğundan, işlemlerde aksamaya mahal verilmemesi amacıyla ilgililerce planlamaların bu tarihler/değişiklikler göz önünde bulundurularak yapılması önem arz etmektedir.

Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.

Jale ARSLAN

Bakan a.

Genel Müdür V.

Ek: Kullanım Kılavuzu ( 6 adet)



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com