Sirküler

Sirküler No: 2021/354


Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Çerçeve Yönetmelik (Karar Sayısı: 4269)

 

Ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında gerçekleştirilen Gümrük Birliği kapsamında, ülkemiz AB'nin ürün güvenliğine ilişkin mevzuatını kendi iç hukuk sistemine dâhil etme kararı almıştır.

Bu çerçevede, 97/9196 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile hangi kurumlarımızın hangi ürün mevzuatlarını uyumlaştıracakları tespit edilmiştir.

Bu uyumun koordinasyonu ile söz konusu ürün mevzuatlarının uygulamasına ilişkin üst mevzuatın hazırlanması görevi  Ticaret Bakanlığı’na verilmiştir.

Bu kapsamda, ülkemizde ürün güvenliği uygulamaları Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanarak 11.01.2002 yılından itibaren yürürlükte olan 4703 sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve çerçeve mevzuat niteliği taşıyan "Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik" hükümlerine istinaden yapılmıştır.

Avrupa Birliği (AB) mevzuatında yapılan değişikliklere uyum sağlanması ve uygulamada karşılaşılan bazı boşlukların bertaraf edilmesini teminen, söz konusu Kanun’un yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle, 4703 sayılı Kanunun yerine geçmek üzere “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” 7223 sayı numarasıyla 12 Mart 2020 tarihli ve 31066 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşmıştır.

7223 sayılı Kanun ile;

• İmalatçı, ithalatçı ve yetkili temsilcinin yükümlülükleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Böylece, söz konusu iktisadi işletmecilerin sorumlulukları ve aykırılık durumunda tabi tutulacakları müeyyideler hem daha hakkaniyetli hale gelecek hem de halihazırda AB mevzuatına göre güncellenmiş olan ürünlere ilişkin teknik mevzuatımız uygulanabilir hale gelecektir.

• Türk malı imajının yabancı pazarlarda da korunmasını teminen, güvensiz veya tağşişe konu ürün ihracı yasaklanmakta, bu tür ürün ihraç eden firmalara müeyyide getirilmektedir.

• E-ticaret kapsama alınmak suretiyle, uygunsuz/güvensiz ürünün satışına aracılık eden internet, radyo veya televizyon firmalarına da müeyyide uygulanabilir hale gelecektir.

• İzlenebilirlik mekanizması getirilmek suretiyle, imalatçıdan satıcıya kadar bütün iktisadi işletmecilere ürünü kimden aldığını ve mümkün olduğu hallerde, kime sattığını beyan zorunluluğu getirilerek, güvensiz ürünün asıl sorumlusunun bulunması sağlanacaktır. Böylece hem kayıt dışı üretim önlenecek hem de vatandaşlarımızın güvenli ürün kullanımı üst seviyeye çıkarılacaktır.

• Geri çağırma müessesesi zorunlu hale getirilerek, imalatçıya satmış olduğu bütün güvensiz ürünleri tüketiciden toplatma mecburiyeti getirilmiştir. Böylece vatandaşımızın güvensiz ürün kullanımı engellenecek ilave olarak vatandaşımız güvensiz ürünün getirdiği maddi yükten de kurtulacaktır.

• Ürün sorumluluğu tazminatı getirilmek suretiyle, güvenli olmayan bir ürünün sebep olduğu yaralanma ve ölümler ile maddi kayıplardan dolayı imalatçı tazminat ödemekle yükümlü kılınmıştır. Böylece imalatçı güvenli ürün üretme konusunda daha dikkatli olacaktır.

• Test/belgelendirme kuruluşları ilgili Bakanlığa karşı sorumlu tutulmak suretiyle, ürünlerin daha güvenli üretilmesi sağlanacaktır.

12.03.2021 tarihinde yürürlüğe giren 7223 sayılı “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” hükümlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen “Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Çerçeve Yönetmelik”i de Resmi Gazete'de yayımlanarak 10.07.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kaynak: 10 Temmuz 2021 Tarihli ve 31537 Sayılı Resmî Gazete https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210710-21.pdf

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü 19.03.2020 tarihli yazıları.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com