Sirküler

Sirküler No: 2021/419


Demiryolu taşımacılığında CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesi

 

Ülkemiz tarafından 21.03.1985 tarih ve 3172 Sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan, 9 Mayıs 1980 tarihli Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmesi (COTIF) uyarınca OTIF (Demiryolu ile Uluslarararası Taşımalar Hükümetler Arası Örgütü) üyesi ülkeler tarafından CIM Taşıma Belgesinin kullanıldığı, diğer taraftan, Demiryolları İşbirliği Örgütü (OSJD) tarafından kabul edilen ve yaygın kullanıma sahip diğer bir belgenin de SMGS Taşıma Belgesi olduğu,

Bu nedenle, TCDD yazısına istinaden CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesinde yer alan taşıma bilgilerinin Ticaret Bakanlığı  ile elektronik ortamda paylaşılması suretiyle, ayrıca transit beyanı düzenlenmesine gerek kalmaksızın işlem yapılabileceği hususu bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü‘nün 07.09.2021 / 66999545 tarih, sayılı ekli yazıları.

 

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı       :E-96603261-120.05.05[GGM-BASİTLEŞTİRME]

Konu     :CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesi

07.09.2021 / 66999545

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, Türkiye’de demiryolu ile uluslararası eşya taşımacılığına ilişkin olarak, Gümrük Kanununun 84/3-f maddesinde, transit rejimine tabi eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde taşınmasının, Yönetmelik ile belirlenecek hallerde, CIM Taşıma Belgesi ile yapılacağı belirtilmektedir. Bununla birlikte Gümrük Yönetmeliğinin 118/4 maddesi ise “Demiryolu ile yapılan taşımalarda ise benzeri bilgileri içeren CIM ve CIV belgeleri gibi uluslararası kabul görmüş taşıma belgeleri kullanılır.” hükmünü amirdir.

Ülkemiz tarafından 21.03.1985 tarih ve 3172 Sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan, 9 Mayıs 1980 tarihli COTIF (Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme) uyarınca OTIF (Demiryolu ile Uluslarararası Taşımalar Hükümetler Arası Örgütü) üyesi ülkeler tarafından CIM Taşıma Belgesi kullanılmaktadır. Diğer taraftan, Demiryolları İşbirliği Örgütü (OSJD) tarafından kabul edilen ve yaygın kullanıma sahip diğer bir belge ise SMGS Taşıma Belgesidir.

Uluslararası Demiryolu Taşıma Komitesi (CIT) öncülüğünde, Uluslararası Demiryolu Eşya Taşıma Sözleşmesine İlişkin Tektip Kurallar (CIM) Madde 6 ve Madde 8 ile SMGS Sözleşmesi Madde 13 e dayanarak oluşturulmuş olan CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesi ile, uluslararası kabul görmüş iki belge olan CIM ve SMGS Taşıma Belgelerinin tek bir taşıma belgesi altında toplanması hedeflenmektedir.

Bununla birlikte, 22/6/2012 tarihli ve 6333 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 20/5/1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmenin (Ortak Transit Sözleşmesi) uygulanmasına ilişkin düzenlemeler içeren Transit El Kitabının, Demiryolu ile Taşınan Eşyaya ilişkin bölümünde, 13.05.2019/TAXUD/A2/TRA/008/2018 tarih/sayılı çalışma belgesi ile 01.05.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değişiklik yapılmış olup söz konusu değişiklik ile mezkur El Kitabında bahsi geçen CIM Taşıma Belgesine yapılan atıfların, Uluslararası Demiryolu Taşıma Komitesi (CIT) ile Avrupa Komisyonu ve Gümrük İdareleri ile yapılan anlaşma neticesinde, CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesi için de geçerli olduğu belirtilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, TCDD Taşımacılık A.Ş.’den alınan 12.08.2020 tarihli yazıda, CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesine geçiş için yazılım konusunda çalışmalara başlandığı belirtilerek, CIM Taşıma Belgesine bağlı "Basitleştirilmiş Usul" taşımaları gibi CIM/SMGS ortak belgesi ile de "Basitleştirilmiş Usul" kapsamında taşıma yapılabilmesi hususunun değerlendirilmesi talep edilmiştir.

Bu kapsamda, 01.09.2021/66444866 tarih/sayılı Makam Onayı ile, Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği ve Gümrük Genel Tebliğinde (Transit Rejimi) (Seri No: 6), CIM Taşıma Belgesine yapılan atıfların CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesi için de geçerli olmasının, bu doğrultuda da, Gümrük Genel Tebliği (Transit Rejimi) (Seri No: 6) uyarınca CIM Taşıma Belgesinin ilgili alanları üzerinde yapılacak işlemlerin, mezkur onay eki tablo uyarınca, CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesinin ilgili alanları üzerinde gerçekleştirilmesi uygun bulunmuştur.

Mezkur Onay çerçevesinde, CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesinin, demiryolu ile yapılan taşımalarda taşıma belgesi olarak kullanılabilmesi, ayrıca ortak ve ulusal transitte demiryolu basitleştirmesinde CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesinde yer alan taşıma bilgilerinin Bakanlığımız ile elektronik ortamda paylaşılması suretiyle, ayrıca transit beyanı düzenlenmesine gerek kalmaksızın işlem yapılabileceği hususunda Bağlantınız Gümrük Müdürlüklerinin bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Ekler:

Ek1: CIM/SMGS Ortak Taşıma Belgesi Örneği

Ek2: Karşılaştırma Tablosu

 

Dağıtım:

Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

CIM - CIM/SMGS Taşıma Belgeleri Karşılaştırma Tablosu

KUTU    CIM       CIM/SMGS

Documents attached - Ekler       9            9

Description of the Goods - Eşyanın adı   21          20

NHM Code         24          23

CIM Consignment Note-CIM Taşıma Belgesi        30          37

Other carriers -Diğer taşımacılar             57          65

Contractual carrier - Akdi taşımacı          58a        66a

Simplified transit procedure for rail - Basitleştirilmiş demiryolu transit prosedürü 58b 66b

Consignment number - Gönderi tanımlama        62          69

Customs endorsements - Gümrük bilgileri           99          26



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com