Sirküler

Sirküler No: 2021/459


Cari işlemlerde Ek Tahakkuk Kayıtlarının Ödenmesi

 

Henüz işlemleri tamamlanmamış beyannameler için fark tahakkukların BİLGE Sistemi üzerinden beyanname numarası ile ilişkilendirilmek suretiyle ödenmesi gerektiği, fark tahakkuklar için Tahsilat Takip Programına kayıt girilmesine gerek bulunmadığı bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü 19.10.2021 / 68263793 tarih, sayılı aşağıdaki yazıları.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı        :E-73421605-155.99

Konu     :Ek Tahakkuk Kayıtlarının Ödenmesi

19.10.2021 / 68263793

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, işlemleri devam etmekte olan beyannameler için BİLGE Sistemi Muhasebe Modülünde fark tahakkuka ilişkin kayıt oluşturulması halinde, söz konusu tahakkuklar ile beyannamede oluşan diğer tahakkukların beyanname numarası ile ilişki kurulmak suretiyle ödenmesi halinde beyanname başkaca bir işleme gerek kalmaksızın nihai statüye gelmektedir.

Ancak, Genel Müdürlüğümüze Bölge Müdürlüklerinden intikal eden bazı yazılar konusu beyannameler incelendiğinde, Muhasebe Modülünde fark tahakkukun oluştuğu, söz konusu fark tahakkuk kayıtlarının Tahsilat Takip Programından da ek tahakkuk düzenlenmek suretiyle oluşturulup ödendiği ve bu ödemelerin BİLGE Sistemi Muhasebe Modülüne yansımaması nedeniyle beyannamelerin açık konumda kaldığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla, henüz işlemleri tamamlanmamış beyannameler için fark tahakkukların Gümrük Vergileri Tahakkuk Kararı konulu 2018/8 sayılı Genelge uyarınca oluşturulması ve fark tahakkuk kayıtlarının BİLGE Sistemi üzerinden beyanname numarası ile ilişkilendirilmek suretiyle ödenmesi gerekmekte olup fark tahakkuklar için Tahsilat Takip Programına kayıt girilmesine gerek bulunmamaktadır.

Konuya ilişkin bağlantınız Gümrük Müdürlüklerinin bilgilendirilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Burak Serkan YAŞAR

Bakan a.

Genel Müdür Yardımcısı V.

Dağıtım:

Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com