Sirküler

Sirküler No: 2021/524


Gümrük beyannamesinin 9 no.lu kutusunda yeminli mali müşavirin veya mali müşavirin yazılması

 

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nce TÜRMOB. TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ’NE cevaben yazılan yazıda,

AB mevzuatına uyumlu olarak revize edilen gümrük mevzuat: ve "Tek İdari Belge" kapsamında; beyannamenin Gümrük Yönetmeliği EK-14'e uygun doldurulması, buna göre, beyannamenin 9 no.lu kutusunda yeminli mali müşavirin veya mali müşavirin ya da serbest muhasebecinin adı, soyadı ve vergi numarasının yazılması zorunlu olup beyannamenin 9 no.lu kutusunun eksik ya da hatalı doldurulması kabahat fiili olarak nitelendirildiğinden bu kabahat karşılığında, beyan sahibi ve/veya temsilcisine Gümrük Kanununun 241 inci maddesine göre usulsüzlük cezası uygulanması gerektiği,

Dolayısıyla, 4458 sayılı Kanunun dolaylı temsil hükümleri çerçevesinde temsil görevi bulunmayan yeminli mali müşavir veya mali müşavir ya da serbest muhasebecilerin,  eksik ya da hatalı beyan nedeniyle Gümrük Kanunu'na göre cezai sorumluluğunun bulunmadığı bildirilmiştir.

Kaynak: : Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 03/12/2021 tarihli ve E-20117910-00069679889 sayılı yazıları.

https://drive.google.com/file/d/1V5wyje7agZ-EXmckGPw6CtPqumrk05Hn/view?usp=sharing


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com