Sirküler

Sirküler No: 2022/064


Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmıştır.

Ticaret Bakanlığının, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Yapılan değişikliğe göre, serbest bölgeler için ilgili banka şubelerince yapılan tahsilattan, işletici veya kuruculara sözleşmeler gereği günlük olarak gelir payı aktarımları yapıldıktan sonra bakiye tutarlar, 5 iş günü içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki hesaplara aktarılacaktır.

 

Hazine arazisi üzerinde kurulu serbest bölgelerde faaliyet ruhsatı verilmesi uygun görülen gerçek veya tüzel kişilere bina ve tesisler hariç bu bölgelerdeki Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesi halinde, kira bedelleri kira sözleşmesinde öngörülen sürelerde işletici veya Bölge Kurucu ve İşleticisi ( BKİ) tarafından tahsil edilirken, kira bedellerinin işletici tarafından yüzde 90'ı, Bölge Kurucu ve İşleticisi (BKİ) tarafından belirtilen süreler içinde özel hesaba yatırılan yüzde 63’lük oran; ilk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde, kuruluş ve işletme sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren 20 yıl süreyle yüzde 40 olarak uygulanacaktır.

Yapılan değişikliklere ilişkin Tablo ekte gönderilmiştir.

Kaynak: 29 Ocak 2022 Tarihli ve 31734 Sayılı Resmî Gazete

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220129-2.htm

 

https://drive.google.com/file/d/10uaPX6L80iknnAx9uM7amXUQ4kmTydvh/view?usp=sharing



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com