Sirküler

Sirküler No: 2022/126


Ayniyat Tespiti-Korona Virüs Kapsamı İşlemler

 

"Korona Virüs" salgını nedeniyle,  geçici ithalat rejimi, hariçte işleme rejimi ve geçici ihracatta, gümrük idarelerinde yapılacak ayniyat tespit işlemlerinde temasın azaltılmasına yönelik eşyanın tamamının fiziki kontrolü gerektiren zorunlu durumlar dışında sadece ayniyat tespiti için eşyanın kırmızı hatta yönlendirilmemesi, ayniyat tespit işlemlerinin fatura bilgileri, fotoğraf, seri no vb. belge/bilgiler dikkate alınarak gerçekleştirilmesi yönündeki 16.04.2020 tarihli yazılı talimatın yeniden yapılan değerlendirme sonucunda yürürlükten kaldırıldığı bildirilmiştir.

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 03.03.2022 / 72028970 tarih, sayılı yazıları.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :E-72093537-134.99-

Konu :Ayniyat Tespiti-Korona Virüs Kapsamı İşlemler

03.03.2022 / 72028970

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi :16.04.2020 tarihli, 53902395 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızla dünyada ve ülkemizde yaşanan "Korona Virüs" salgını nedeniyle, gümrük idarelerinde temasın azaltılması ve gümrük işlemlerinin bu yeni durum kapsamında gerçekleştirilmesine dönük önlemlerin alınması gerekliliği kapsamında geçici ithalat rejimi, hariçte işleme rejimi ve geçici ihracatta, gümrük idarelerinde yapılacak ayniyat tespit işlemlerinde temasın azaltılmasına yönelik eşyanın tamamının fiziki kontrolü gerektiren zorunlu durumlar dışında sadece ayniyat tespiti için kırmızı hatta yönlendirilmemesi, bu çerçevede, ayniyat tespit işlemlerinin fatura bilgileri, fotoğraf, seri no vb. belge/bilgiler dikkate alınarak gerçekleştirilmesi, yapılan işlemlere ilişkin BİLGE sisteminde beyanname üzerinde gerekli meşruhatın düşülmesi talimatlandırılmıştı.

Konuya ilişkin olarak Bakanlığımızca yapılan yeniden değerlendirme sonucunda; yükümlülere yönelik pandemi nedeniyle alınan bir tedbir olmaması nedeniyle ilgi yazımız yürürlükten kaldırılmış olup işlemler mevzuat dahilinde yerine getirilecektir.

Bilgi ve buna göre gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım:

Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com