Sirküler

Sirküler No: 2022/145


Mısır Üretici Kayıt Sistemi firma bilgileri güncelleme hakkında duyuru

T.C. Ticaret Bakanlığından iletilen bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Kahire Ticaret Müşavirliğinin, dönemin Mısır İhracat ve İthalat Kontrolleri Genel Kuruluşu (GOEIC) başkanı ile gerçekleştirdiği görüşmede özetle; İSO belgesi gibi belgelerin geçerlilik süresinin dolması sebebiyle firmaların kayıtlarının askıya alındığı ve belgelerin yenisi iletilmediği takdirde kaydın iptal edildiği; belgelerin GOEIC'e ibraz edilmesi için onaylı vekile gerek olmadığı, belgelerin fotokopisinin sunulmasının yeterli olduğu; Üretici Kayıt Sistemine (ÜKS) tabi ürünlerin parçalı ithalatını yasaklamayı öngören 273/2021 sayılı kararın uygulamasının 6 ay ertelendiği ifade edilmiştir.

Öte yandan, 2022 yılı Şubat ayında GOEIC’in yeni atanan Başkanı Esam Al-Naggar ile gerçekleştirilen görüşmede Al-Naggar tarafından, kayıt bekleyen firmaların listesinin (daha önce olduğu gibi) paylaşılamayacağı; ISO belgelerinin internet kanalı ile kontrol edilebildiğinden orijinaline gerek olmadığı, kopyasının yetkilendirmeye gerek kalmaksızın Mısır'da mevcut herhangi bir kişi ile iletilebileceği, marka (trademark) yenileme ya da değişim belgelerinin ise orijinaliyle birlikte yetkili ya da yetkilendirilmiş kişi vasıtasıyla gönderilmesi gerektiği (salgın sebebiyle vize temininin zorluğu belge yenileme sürecini zorlaştırabilmektedir); ayrıca 273/2021 sayılı kararın süresiz olarak askıya alındığının ifade edildiği bildirilmiştir.

Bu kapsamda, Mısır'a ihracat yapan ve kayıt bekleyen firmalarımızın aşağıdaki bilgi belirtilen bilgileri doldurularak Türkiye İhracatçılar Meclisine iletilmesini teminen 18 Mart 2022 Cuma gününe saat 12:00'a kadar dkib@dkib.org.tr adresine bildirilmesi gerekmektedir.

Kaynak: DKİB Duyuru

https://dkib.org.tr/tr/faaliyetler-sirkuler-202275-misir-uretici-kayit-sistemi-hk.html


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com