Sirküler

Sirküler No: 2022/156


7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu-İdari Yaptırımların

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nce 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu kapsamında yürütülen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde teknik düzenlemelere aykırılık tespit edilmesi halinde, öncelikle iktisadi işletmecinin savunmasının alınması, savunmanın değerlendirilmesi neticesinde uygunsuzluk olduğu yönünde karar verilmesi halinde Kanunda yer alan ilgili idari para cezalarının uygulanması,

Bununla birlikte Kanun'un 16 ncı maddesinde öngörüldüğü şekilde uygunsuzluğun düzeltilmesinin talep edilmesi, uygunsuzluğun devam etmesi halinde ise Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırımlar ile gerektiğinde Kanunun 20 nci maddesinin 8 nci fıkrasında belirtildiği üzere misli idari para cezasının uygulanmasının önem arz ettiği bildirilmiştir.

Kaynak: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün 10.03.2022 / 72609348 tarih, sayılı yazıları.

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü

Sayı :E-28229819-590

Konu :7223 Sayılı Kanun-İdari Yaptırımların Uygulanması

10.03.2022 / 72609348

DAĞITIM YERLERİNE

Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan ve bir örneği ekte gönderilen yazıda, 12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu kapsamında uygunsuzluk tespit edilen ürünlere ilişkin olarak uygulanması gereken idari yaptırımlara ilişkin bilgilendirme yapılmış olup, ürüne ilişkin uygunsuzluğun tespit edilmesinden sonra düzeltme için iktisadi işletmecilere süre tanınması ve ancak verilen süre sonunda uygunsuzluğun düzeltilmediği durumlarda idari para cezası uygulanmasının 7223 sayılı Kanun'a uygun olmadığının değerlendirildiği belirtilmiştir.

Bu kapsamda, yazıda belirtildiği üzere bölge müdürlüğünüzce 7223 sayılı Kanun kapsamında yürütülen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde teknik düzenlemelere aykırılık tespit edilmesi halinde, öncelikle iktisadi işletmecinin savunmasının alınması, savunmanın değerlendirilmesi neticesinde uygunsuzluk olduğu yönünde karar verilmesi halinde Kanunda yer alan ilgili idari para cezalarının uygulanması, bununla birlikte Kanun'un 16 ncı maddesinde öngörüldüğü şekilde uygunsuzluğun düzeltilmesinin talep edilmesi, uygunsuzluğun devam etmesi halinde ise Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırımlar ile gerektiğinde Kanunun 20 nci maddesinin 8 nci fıkrasında belirtildiği üzere misli idari para cezasının uygulanması önem arz etmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Avni DİLBER

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi

Genel Müdürü

Ek: Yazı (2 Sayfa)

Dağıtım:

Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü

Sayı :E-22092612-554.02.01

Konu :7223 Sayılı Kanun-İdari Yaptırımların

Uygulanması

25.02.2022 / 72263716

DAĞITIM YERLERİNE

Malumları olduğu üzere, ülkemizde ürün güvenliğine ilişkin temel kurallar 12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nda düzenlenmektedir. Bu kapsamda, piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olması zorunlu olup, yetkili kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimleri neticesinde Kanuna aykırı olduğu tespit edilen ürünler için Kanunun 20 nci maddesi uyarınca idari para cezaları uygulanmakta ve gerekli hallerde iktisadi işletmecilerin Kanunda öngörülen önlemlerden uygun ve gerekli görülenleri alması sağlanmaktadır.

Nitekim, Kanunun ilgili maddelerinin uygulanmasında yetkili kuruluşlar arasında farklılıklar olduğu anlaşılmakta olup, Kanun ile amaçlanan ürünlerin güvenli ve ilgili teknik düzenlemelere uygun olmasının sağlanması amacıyla, tüm kuruluşlarca uygulama birliğinin sağlanması önem teşkil etmektedir.

Kanun'un "Yetkili kuruluşun piyasa gözetimi ve denetiminde görev, yetki ve sorumlulukları" başlıklı 16 ncı maddesinin 5 inci fıkrası:

"Ürünün ciddi risk taşıdığı haller dışında yetkili kuruluş, önlemlere ilişkin nihai kararı almadan önce iktisadi işletmeciye savunma yapabilmesi için on iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verir. Yetkili kuruluş bu Kanun kapsamında aldığı önlem ve idari yaptırıma ilişkin kararını iktisadi işletmeciye bildirdiği tebligatta bu kararın dayandığı gerekçeleri, varsa çözüm önerilerini, yasal itiraz yollarını ve süre sınırlarını da belirtir."

hükmünü amirdir. Bu çerçevede yetkili kuruluşların uygunsuzluğa ilişkin nihai kararı almadan önce iktisadi işletmecilerden savunma istemesi elzemdir. Bununla birlikte, alınan savunma sonrası yetkili kuruluş uygunsuzluğun olduğuna dair nihai kararını verirse, bu durumda hem uygunsuzluğun sona erdirilmesi için önlem kararı almalı hem de bu uygunsuzluk nedeni ile idari para cezası uygulamalıdır.

Diğer taraftan, bazı yetkili kuruluşlar tarafından ürüne ilişkin uygunsuzluğun tespit edilmesinden sonra düzeltme için iktisadi işletmecilere süre tanındığı ve ancak verilen süre sonunda uygunsuzluğun düzeltilmediği durumlarda idari para cezası uygulandığı görülmekte olup, söz konusu uygulamanın 7223 sayılı Kanun'a uygun olmadığı değerlendirilmektedir.

Zira piyasaya arz, ürünün piyasada ilk kez bulundurulmasıdır ve ürün piyasaya arz edildiği anda teknik düzenlemenin tüm gerekleri yerine getirilerek piyasaya arz edilmelidir. Bir ürüne ilişkin teknik düzenlemenin ne olduğunu bilmek ve teknik düzenlemenin gereklerini yerine getirmek imalatçının ve ithalatçının asli yükümlülüğüdür. Ürünün güvenliğini doğrudan etkilemediği durumlarda dahi, teknik düzenlemenin yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi piyasada haksız rekabet ortamı yaratılmasına sebep olarak ürün güvenliği sistemine ciddi zarar vermektedir. Bununla birlikte Kanun hükümlerinin tam olarak uygulanmaması, Kanun ile kurulan sistemde açıklara neden olmakta ve piyasa gözetimi ve denetiminin etkinliğini azaltmaktadır.

Bu minvalde, yetkili kuruluşlar tarafından teknik düzenlemelere aykırılık tespit edilmesi halinde, öncelikle bahse konu hüküm uyarınca iktisadi işletmecinin savunmasının alınması, savunmanın değerlendirilmesi neticesinde uygunsuzluk olduğu yönünde karar verilmesi halinde Kanunda yer alan ilgili idari para cezalarının uygulanması, bununla birlikte Kanun'un 16 ncı maddesinde öngörüldüğü şekilde uygunsuzluğun düzeltilmesinin talep edilmesi, uygunsuzluğun devam etmesi halinde ise Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırımlar ile 20 nci maddesinin 8 nci fıkrasında belirtildiği üzere misli para cezasını uygulamaları önem arz etmektedir.

Bilgileri ve gereğini arz ederim.

HAKKI KARABÖRKLÜ

Bakan a.

Genel Müdür V.


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com