Sirküler

Sirküler No: 2022/197


Yetkilendirilmiş Yükümlülerin İzlenmesi

 

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasının sertifika sahibi tarafından beş yılda bir güncellenmesi gereken bir belge olan soru formunun (Ek-2), Bölge Müdürlüklerince yürütülen ön izleme kapsamında incelenmesi gereken belgeler arasında yer almadığı, soru formunda yer alan hususların sağlanıp sağlanmadığının sonradan kontrol yetkilisi tarafından sertifika sahibinin tesislerinde gerçekleştirilecek yerinde izleme ile tespit edileceği,

 

Bölge Müdürlükleri tarafından yürütülen izleme faaliyetinin, Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre ibrazı gereken bilgi ve belgelerin belgelerin sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki altmış aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen birinci ayın sonundan itibaren on beş iş günü içinde ibrazını müteakiben başlayacağı ve en geç on beş iş günü içerisinde sonuçlandırılacağı,

 

EK:2 soru formunun da, sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki altmış aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne gönderileceği bildirilmiştir.

 

Kaynak: Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün  03.04.2022 / 73400924 tarih, sayılı yazıları.

 

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

 

Sayı :E-52856264-106.03-000

Konu :Yetkilendirilmiş Yükümlülerin İzlenmesi

 

03.04.2022 / 73400924

DAĞITIM YERLERİNE

 

Bilindiği üzere, 21.05.2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği'nin 159 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince, ön incelemeye konu koşulların karşılanıp karşılanmadığı, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren her beş yılda bir sertifikayı düzenleyen bölge müdürlüğü tarafından yapılacak ön izleme ile tespit edilir. Öte yandan, beş yıllık periyotların bitimini müteakip izlemeye konu belgelerin ibrazı için firmalara tanınan süre konusunda tereddüt yaşandığı anlaşılmaktadır.

 

Bölge Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen ön izlemeye konu belgelerin ibrazı için tanınan sürelerin hesaplanmasında, aynı Yönetmeliğin 159 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "Bölge Müdürlükleri tarafından birinci fıkra uyarınca yürütülen izleme faaliyeti, 10 uncu maddede sayılan belgelerin sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki altmış aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen birinci ayın sonundan itibaren on beş iş günü içinde ibrazını müteakiben başlar ve en geç on beş iş günü içerisinde sonuçlandırılır." hükmünün uygulanması esastır.

 

Bununla birlikte, bilindiği üzere, sertifika sahibi tarafından beş yılda bir güncellenmesi gereken bir belge olan soru formu (Ek-2), Bölge Müdürlüklerince yürütülen ön izleme kapsamında incelenmesi gereken belgeler arasında yer almamaktadır. Aynı Yönetmeliğin 160 ıncı maddesi uyarınca, soru formunda yer alan hususların sağlanıp sağlanmadığı sonradan kontrol yetkilisi tarafından sertifika sahibinin tesislerinde gerçekleştirilecek yerinde izleme ile tespit edilir.

 

Bu itibarla, soru formunun izleme kapsamında ibrazında Yönetmeliğin 153 üncü maddesinin altıncı fıkrasında yer alan "..soru formu, sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki altmış aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne gönderilir." hükmünün uygulanması gerekmektedir.

 

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür

 

Dağıtım:

Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com