Sirküler

Sirküler No: 2020/433


Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK Yönetmeliği) kayıt süreci

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK)” yayınlamıştır.  Yönetmelik gereğince 31/12/2020 tarihinden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasal Kayıt Sisteminde (KKS) Kayıt Modülü aktif olacak ve sanayiciler girişlerine başlayacaktır.

Yönetmelik kapsamında tanımlanan kimyasal madde ve bileşiklerin 31/12/2023 tarihinden itibaren imal edilebilmesi veya piyasaya arz edilebilmesi için kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, bu madde ve bileşiklerin üretimi veya satışı mümkün olamayacaktır.

Konuya ilişkin olarak TC Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yayımlanan “Kayıt Süreci Yaklaşıyor” başlıklı Duyuru https://kimyasallar.csb.gov.tr/kayit-sureci-yaklasiyor/331 linkinde yayımlanmıştır.

Duyuruya göre; 

KKDİK Yönetmeliği uyarınca;  31/12/2023  tarihinden  önce  kendi halinde veya karışım içinde imal edilen veya ithal edilen maddeler için yıllık miktar bir ton ya da daha fazla ise, 31/12/2020 ile 31/12/2023 tarihleri arasında Yönetmeliğin kayıt hükümleri uygulanacaktır. (Geçici Madde 2). 31/12/2023 tarihinden sonra ise kimyasallar kayıt edilmeden piyasaya arz edilemeyecektir.

KKDİK Yönetmeliği gereği imalatçı, ithalatçı ve tek temsilcilerin ortak kayıt yapabilmeleri  için;  öncelikle  KKS  aracılığıyla    ön-MBDF  (Ön-Madde Bilgisi Değişim Formu) göndermesi  gerekmektedir. Ön-MBDF  gönderen  firmalar;  MBDF  sorgulama  yaparak  aynı  maddenin  ön-MBDFsini göndermiş olan diğer firmaların iletişim bilgilerine ulaşabilmekte, bu sayede kayıt için gerekli olan veri ve maliyet paylaşımına ilişkin hususlar hakkında kayıt süreci öncesinde aynı madde imalatçı, ithalatçı ve tek temsilcileri ile irtibat kurabilmektedir.

Ön-MBDF'lerin  kayıtların  başlayacağı  31/12/2020  tarihinden  önce gönderilmiş olması, ortak kayıt sürecinin etkin işlemesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Konuya ilişkin Bakanlık duyurusu için: https://kimyasallar.csb.gov.tr/kayit-sureci-yaklasiyor/331

KKDİK Yönetmeliği için: https://kimyasallar.csb.gov.tr/uploads/file/KKD%C4%B0K_KONSOL%C4%B0DE.docx

Bakanlığı'n Kimyasallar Yardım Masası için kyd@csb.gov.tr


Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com