Sirküler

Sirküler No: 2021/042


Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3429)

 

25.02.2020 tarihinde Bakü’de imzalanan ve 7260 sayılı kanunla onaylanması uygun bulunan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması” 3429 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanarak bugünkü resmi gazetede yayımlanmıştır.

Anlaşmanın hükümleri kapsamındaki mallar Ek II'de belirlenen menşe kurallarını sağlamak koşuluyla, tercihli muameleye tabi olacaktır.

Ürünlerin imalatında kullanılan menşeli olmayan girdilerin kıymetinin ürünün fabrika çıkış fiyatının yüzde 45'ini aşmaması kaydıyla yeterli derecede işçilik veya işlem görmüş olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır..

Tercihli menşe belgesi olarak 10 aylık geçerlilik süresi olan “TR-AZ Menşe İspat Belgesi” kullanılacaktır.

Taraflar sınırlı sayıdaki ürün için tarife kontenjanları dahilinde yüzde yüz vergi indirimi sağlayabileceklerdir.

Türkiye'ye ithalde vergi indirimi sağlanan ürünler arasında;

- Cester, Parmezan, Felemenk ve benzeri peynirler ,dil peyniri, elma suyu, sofralık üzüm, Trabzon hurması, siyah çay, ayçiçek yağı, beyaz şeker, alkolsüz çikolatalar, hıyarlar, fındık ve meyve püreleri, kırmızı şarap gibi ürünler bulunurken,

Azerbaycan'a ithalde vergi indirimi sağlanan ürünler arasında,

- eritme peynirler, ay çekirdeği, şekerli sakızlar, kaynatılmış tatlılar, karameller, çikolata, domates salçası gibi gıda malzemeleri bulunmaktadır.

Anlaşma, her bir tarafın ulusal mevzuatında gerekli yasal prosedürlerin tamamlandığını teyit eden son diplomatik bildirimin alınmasından sonraki ayın ilk günü yürürlüğe girecektir.

İlgili Karar https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/01/20210119-1.pdf linkinde yayımlanmıştır.



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com