Sirküler

Sirküler No: 2022/199


DİR Rejimi Rusya ve Ykrayna kaynaklaı Ek Süre Verilmesi Hakkında Açıklama Yazısı yayımlanmıştır

 

2022/189 sayılı sirkülerimizle paylaşılan İhracat Genel Müdürlüğünün 04.04.2022 tarihinden önce düzenlenmiş ve bu tarih itibariyle taahhüt hesabı henüz kapatılmamış Dâhilde İşleme Belge/izinlerine, taahhütlerinde yer almakla birlikte gerçekleştirilemeyen ihracatın Rusya veya Ukrayna’ya olduğunun gerekli belgelerle kanıtlanması halinde ek süre verilmesi konulu yazısı ile ilgili olarak yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla İhracat Genel Müdürlüğünce açıklama yazısı yayımlanmıştır.

Buna göre;

- Ek süre uygulamasından eksik ihracatı (belge kapsamındaki herhangi bir ihracat kaleminin öngörülen miktarının %100’ünün gerçekleşmediği veya belgenin gerçekleşen sarfiyat tablosunda eksi değer bulunması hali) olan firmalarımız yararlanabilecektir.

-Son dört takvim yılı (2018, 2019, 2020, 2021) içerisinde Ukrayna ve/veya Rusya’ya dahilde işleme rejimi veya başka bir gümrük rejimi kapsamında ihracat gerçekleştiren firmalarımızın ek süre talepleri, belge/izin ihracat taahhüdünde yer almakla beraber gerçekleştirilemeyen ihracatın Ukrayna ve Rusya’ya yapılmasının kararlaştırıldığının akreditif, kontrat, anlaşmalar, proforma fatura vb. bir belgeyle tevsik edilmesine gerek olmaksızın, firmanın ihracat kayıtları (DİR Otomasyon sisteminde yer alan bilgiler veya firmanın sunmuş olduğu 10.00 rejim kodlu beyannamenin elektronik ortamda teyidi) tetkik edilerek sonuçlandırılabilecektir.

Son dört takvim yılı içerisinde adı geçen ülkelere ihracat gerçekleştirmeyip bu ülkelere sadece 2022 yılı içerisinde ihracat gerçekleştiren veya gerçekleştirecek olan ihracatçı firmalarımızın ise belge/izin ihracat taahhüdünde yer almakla beraber gerçekleştirilemeyen ihracatın Ukrayna ve Rusya’ya yapılmasının kararlaştırıldığının akreditif, kontrat, anlaşmalar, proforma fatura vb. bir belgeyle tevsik edilmesi gerekmektedir.

- Performans, süre kaydırımı vb. gerekçelerle ek süre hakkı olan açık durumdaki belgeler henüz bu haklarını kullanmamış olsa da Onay kapsamındaki ek süre imkanından yararlanabilecektir.

- Belge süre sonunun üzerinden 3 ay geçen belgelerin Onay kapsamındaki mücbir sebep ek süre imkanından yararlanabilmesi için belge orijinal süresi ve/veya sonrasındaki üç ay içinde yapılmış ve reddedilen herhangi bir ek süre talebi bulunmalıdır.

Kaynak: İhracat Genel Müdürlüğü 08.04.2022 / 73669722 tarih, sayılı ekli yazısı.


  İçeriği PDF formatında görüntülemek için tıklayınız



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com