Sirküler

Sirküler No: 2025/1


Gümrük Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapıldı
15.01.2025 tarih  32783 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Gümrük Yönetmeliğinde aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır:

Onaylanmış kişi statüsü için gereken genel ve özel koşullara ilişkin değişiklikler:
 
1) Aynı gümrük idaresinde aynı tespite istinaden geriye dönük olarak yapılan tarama sonucunda aynı ihlale ilişkin olarak düzenlenen birden fazla ceza kararı tek bir ceza kararı sayılır ibaresinden “aynı gümrük idaresinde” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
 
2) Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlarının; sayılan suçlara ilişkin yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınmış olması veya aynı bentte sayılan Kanunlara muhalefetten düzenlenen idari para cezası kararlarının kesinleştiği tarihten itibaren 3 yıl geçmesi halinde, ceza veya mahkumiyet kararı bulunmaması koşulu sağlanmış kabul edilir.
 
3) Dış ticaret performansına ilişkin olarak koşullar aşağıdaki gibi değiştirilmiştir: (aşağıdaki koşullardan en az birinin sağlanması gerekmektedir)
 
-Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, her bir dönem itibarıyla asgari iki milyon FOB/ABD doları tutarında fiili ihracat yapılmış olması.
 
-Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, her bir dönem içerisinde gerçekleştirilen ithalat ve fiili ihracat toplamının asgari bir milyon FOB/ABD doları fiili ihracat olmak üzere yedi milyon ABD doları tutarında olması.
 
Menşe şahadetnamesi aranılacak haller başlıklı 38. maddeye ilişkin aşağıdaki fıkralar eklendi:
 
“(4) Gümrük işlemleri tamamlanmadan yapılan denetimlerde ekinde menşe şahadetnamesi bulunmayan beyannameler kapsamı eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun değişmesi sonucunda, İthalat Rejimi Kararı eki listelerde Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkeler için uygulanan yüksek oranda vergiden kaynaklanan gümrük vergisi farkına, menşe esaslı ticaret politikası önlemlerine, ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olduğunun tespit edilmesi halinde ikinci fıkrada belirtilen şekilde işlem yapılır.
 
(5) Gümrük işlemleri tamamlandıktan sonra yapılan denetimlerde ekinde menşe şahadetnamesi bulunmayan beyannameler kapsamı eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun değişmesi sonucunda, İthalat Rejimi Kararı eki listelerde Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkeler için uygulanan yüksek oranda vergiden kaynaklanan gümrük vergisi farkına, menşe esaslı ticaret politikası önlemlerine, ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olduğunun tespit edilmesi halinde yükümlüye uygun bir menşe şahadetnamesinin gümrük idaresine ibrazı için yapılan tespit tarihinden itibaren altı aylık süre verilir.”
 
Antrepoya konulabilecek eşyalara ilişkin Yönetmeliğin 330 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:  
 
-Antrepoya konulacak Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumunun iznine tabi ürünler ve etkin maddeler için Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan alınan izin belgesi aranır.
 
Geçici depolama yeri ve antrepo hükümlerindeki değişiklikler:
 
-Geçici depolama yeri açma ve işletme izni sadece kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş anonim ve limited şirketlere verilebilecek.
- Antrepo açma ve işletme izni, kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş anonim ve limited şirketlere verilecek.
- Gümrük Kanunun 236 ncı maddesinin (gümrük antrepoları veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerdeki eşyaya ilişkin noksanlıklar, değişikliklere ilişkin cezai durumlar) uygulanmasında dökme ve dökme olmayan eşya ayrımında eşyanın miktar ve niteliği ile sayılabilir olması esas alınacak. Antrepoya kap ile konulan eşyanın, kaplarının orijinal ambalajının bozulmamış olduğunun ya da gümrük idaresinin bilgisi dahilinde bozulmuş olduğunun tespiti halinde, kap adedi itibarıyla tamam çıkan ancak sayı, ağırlık gibi ölçülerinde eksiklik veya fazlalık olan eşya Kanunun 236 ncı maddesi kapsamında değerlendirilmeyecek.
 
Yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerince yapılan işlemlere ilişkin değişiklikler:
 
- Yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin yanlarında çalışan gümrük müşavir yardımcılarından yapmaları gereken iş ve işlemleri başkasına yaptıranlar 2 yıl süreyle yetkilendirilmiş gümrük müşaviri yanında çalışamayacak (daha önce bu haktan tamamen mahrum bırakılıyorlardı).
- Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri için yaş haddi 75 olarak değiştirildi.
-Son 7 yıl içinde Kanunun geçici 6 ncı maddesi uyarınca kesinleşmiş geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası almamış olmamaları gerekecek.
 
Gümrük Kanunu’nun 241/1 maddesi uyarınca düzenlenecek usulsüzlük cezası gerektiren durumlara ilişkin Yönetmeliğin 82 no.lu ekinde yapılan değişiklikler:
 
-48 ve 51 numaralı satırları yürürlükten kaldırılmıştır.
 
 “48-Yönetmeliğin 72/Ş maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak belirlenen liman hizmetleri azami bedellerine ilişkin yapılan düzenlemelere uyulmaması”
“51-Havalimanlarında hizmet veren geçici depolama yeri ve antrepo işleticilerinin serbest zaman uygulaması kapsamında
Bakanlıkça yapılan düzenlemelere uymaması.”
 
-60 numaralı satır eklenmiştir.
 
“60-İhtisas gümrüğü uygulamasına tabi eşyanın gümrük işlemlerinin, yetkili olmayan bir gümrük idaresinden yapıldığının tespit edilmesi durumunda da usulsüzlük cezası uygulanacak.”

  İçeriği PDF formatında görüntülemek için tıklayınız



Saygılarımızla,
TGM Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.

Sirkülerle ilgili sorularınız için:
Hakan TOPAL hakan.topal@tgmgumruk.com
Özlem KUĞU ozlem.kugu@tgmgumruk.com


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. TGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD. ŞTİ.’ne, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

logo

1990 yılında Kurucu Başkanlığını Ertuğrul TAN'ın yaptığı TGM Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler çerçevesinde dolaylı temsilci sıfatıyla hizmet vermektedir.

Adres
  • Gülbahar mahallesi Altan Erbulak Sokak Mayahan No:14 Kat/6/6 İstanbul
İletişim
  • +90 212 267 00 85(pbx)
  • info@tgmgumruk.com